Staden Parma/Comune di Parma

Staden Parma är belägen i norra Italien, i landskapet Emilia Romagna. Staden  ligger cirka 10 mil nordväst om Bologna och cirka 10 mil sydost om Milano. Parma är en av Italiens största städer med cirka 190 000 invånare. 

Staden  är främst känd för sin goda mat. Många hört talas om Parmaskinka och Parmesanost. Ostsorten Parmigiano-Reggiano som ofta kallas parmesanost har uppkallats efter Parma i kombination med staden Reggio nell'Emilia. Parma  har även blivit berömd för den lufttorkade skinka som produceras i staden med omnejd. Lokalt kallas skinkan Prosciutto Crudo di Parma, vilket betyder "rå skinka från Parma". Här i  Sverige kallas denna skinka dock oftast för Parmaskinka.  Med dessa två välkända matprodukter har Parma tagit plats som ett kulinariskt högsäte. Även ett flertal städer och byar i Parmas omnejd är kända för sin goda mat, t.ex. finns det mycket god salami i byarna Felino och Langhirano.

I Parma, som är en mycket gammal stad och som härstammar från förhistorisk tid, finns kända byggnader och monument, bland annat Duomo, Baptisteriet och klostret inne i centrum. Av stadens mer än 60 kyrkor är katedralen, byggd i romansk-bysantinsk stil, den äldsta. Dess kupol pryds av Correggios berömda freskmålning Marias himmelsfärd.

Parma är en välbärgad stad och det märks i varuhus och på gator.
Ett flertal gånger i veckan finns en stor marknad i centrum som är värt ett besök.Ett torg Piazza Garibaldi i centrala Parma.
I centrum finns många restauranger, butiker, caféer och gelaterior. Gränderna i centrum är många och pittoreska. Staden har ett modernt centrum och ett stort utbud av diverse varor.
Den vackra kyrkan och en del av klostret som finns mitt i Parmas centrum.
 

Parmas landsbygd är fantastiskt vacker- åkrar, bondgårdar och skog så långt ögat når.
I Parmas omnejd finns många slott och borgar. Här visas Torrechiara.